27 Eylül 2011 Salı

Bienal... Volume 2 ) ..............

Bienal 2 antrepodan oluşuyor fakat çok çalışma var. Algılarınız açık olmalı ummadığınız bir yerde çalışmalar olabilir ve kaçırabilirsiniz. Yukarıda paylaştığım çalışma da onun gibi. Sebebi ise, işin bulunduğu en büyük alanlardan birisine sahip ve çok renkli büyük çalışmalar ile komşu. Kolonun hemen yanında sıkışmış bir hali var. Sanatçı Kutluğ Ataman. Ataman son yıllarda çağdaş sanatın yükselen yıldızı olarak kabul ediliyor. 
Çalışma aslında bir sağlık raporu. Bayağı bildiğiniz kırmızı kaşeler ve imzalarla dolu. Zaten bu yüzden dikkat edin diyorum uzaktan onu herhangi bir belge zannedip kaçırabilirsiniz. Biz sonuçta alışığız umulmadık yerlerde çerçevelenmiş resmi yazılara.....
Şimdi bu rapora dikkatle bakmanız gerekiyor : Bu bir sağlık raporu askeri hastahane tarafından düzenlenmiş. Askere alınmadan önce yapılan rutin muayene , işte onun raporu.
Bulgular  : " mimikler ve jestler efemine "
Ruhsal Muayene : Dış görünüm yaşında. Ayakta.Çevresine ilgisi normal.Özbakımı iyi. Mizacı sakin. Sosyabilitesi saygılı. Konuşma efemine. Ses tonu efemine. Mimik ve jestleri efemine. Hareketler efemine. Serbest zamanlarında gezer dolaşır. Uyku tabii. Yeme tabii. İşeme tabii...”
Bu bulguları okurken rahatsız hissettim kendimi. Üzüldüm. Yani garip bir his. Sanki raporun sahibi iyice ezilmeye rahatsız hissettirilmeye çalışılmıştı. Raporun devamı ise ilginçleşmeye devam ediyor : Düşünce içeriğinde kadınlara ilgi duymama, erkeklere ilgi duyma ile ilgili düşünceler ön plandadır. Dikkat tabii, bellek tabii..."



Rapor Atamanın genel sağlık durumundan bahs ederken tekrar tekrar ....Psikolojisi ve çocukluk günlerinde oyun tercihi gibi detayları da verdikten sonra .....
TANI : HOMOSEKSÜALİTE
KARAR : BARIŞTA VE SEFERDE ASKERLİĞE ELVERİŞLİ DEĞİLDİR.

Bu karar oy birliğiyle alınmış. Bu raporu başka bir şekilde düzenleyemezler mi? Homoseksüellik hastalık değil ki. 21. yüzyıl ve hala resmi belgelerimize hastalık yazabiliyorsak ne fena. Karar haklı haksız tartışılır, askere alınma alınmama çok yoruma açık olmaya bilir ama rapor gerçekten rahatsız edici. Hele bastırılmış ve aile korkusuyla belki döve döve evliliğe zorlanmış erkeklerin olduğu bir ülkede yaşayınca iyice rahatsız ediyor beni .







Bir başka rahatsızlığıma tercüman olan iş. Ne yaptıysam bu çalışma ile bilgileri bulamadım özür dilerim. Ama söz tekrar gidince sanatçı hakkında bilgi vereceğim. Daha doğrusu notlarıma ulaşamıyorum işin adını bile veremiyorum.
Fakat "tesettür" "kapanma" "ayrıcalık" gibiydi. Hepimizi böyle yapmak istemiyorlar mı.
İronik ............ Okunmak üzere.............



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder